englishdeutschfrançaisespańolnederlands
Ginkgo biloba
COR's GINKGO PAGES
indexnaamgeschiedenisfossielenboomvermeerderinggebruikbonsaikunstwaarnieuws
linksliteratuurfoto'sfaqphoto specialawardszoeken-sitemapblog-forumtwitter
leaf

leafVermeerdering

Dit deel gaat over:

Bevruchting|Vaststellen geslacht|Verspreiders|Het kweken van een Ginkgo uit zaad
+ videos


Bevruchting

De Ginkgo is een naaktzadige (gymnosperm), het zaad is beschermd door een vleesachtige zaadhuid.
Zijn vermeerderingswijze is bijzonder uniek, want deze  ligt tussen een dierlijke en plantaardige wijze van bevruchting in! De Ginkgo is tweehuizig, elke lente ontwikkelen de 'katjes' (strobili) zich op de manlijke en de zaadknopjes (ovula) op de vrouwelijke boom aan de kortloten tussen de bladbundels, de eerste bloei vindt pas plaats na 20-35 jaar. De pollen bereiken de zaadbeginsels door de wind. De eigenlijke bevruchting vindt pas plaats in het najaar aan de boom. De ontwikkeling van het embryo is afhankelijk van de temperatuur.

De Ginkgo en de Cycaden zijn de enige nog levende zaadproducerende planten die zelfstandig bewegend sperma bezitten. Dit is voor de Ginkgo door Sakugoro Hirase in 1896 ontdekt in Tokio (lees meer op mijn Geschiedenis-pagina).

De groengele aren (3-6 bij elkaar) aan de manlijke boom bevatten stuifmeelkorrels met elk meestal twee microsporen waarin zich het zaad bevindt.
 

pollen (foto Cor Kwant)
zaadknoppen (foto Cor Kwant)   pollen
 

De twee (ook wel 3 of meer) zaadknoppen van de vrouwelijke boom staan op steeltjes.
 

 zaadknoppen 

Soms groeien de zaadknoppen en katjes op het blad (dus zonder steel). Dit bijzondere verschijnsel noemt men ‘Ohatsuki’ en komt meestal alleen voor bij oudere bomen.

pollen (foto Cor Kwant)
 
Een zaadknop bestaat uit een integument (de toekomstige zaadhuid) dat de nucellus omvat.

Wanneer het stuifmeel terechtkomt op een pollinatiedruppel in het midden van de zaadknop (micropyle) pollinatiedruppel (foto Cor Kwant)en de druppel indroogt, belandt het via een nauw kanaaltje in de pollenkamer in de nucellus, waar verdere kieming van de microspore plaatsvindt tot vertakte pollenbuis (gametofyt).
Een van de cellen in de zaadknop gaat zich dan delen, kerndelingen vinden plaats en celwanden worden gevormd waarna een archegonium ontstaat bestaande uit halswandcellen en een grote eicel.

Ginkgo sperma's (foto en video copyright TokyCinema Inc.)
foto  © TokyoCinema Inc.
 Twee zelfstandig bewegende sperma's in de pollen kamer.

Klik hier  om een korte video opname te zien van bewegend sperma. Tevens vele foto's van de zaadknopontwikkeling.

Het manlijke gametofyt bevindt zich in vocht in de bevruchtingskamer boven het vrouwelijke megagametofyt dat groen van kleur is. Dit is zeer uniek omdat het chlorofyl bevat en een fotosyntheseproces kent. De spermacel produceert twee spermatozoïden die elk duizenden zweepharen (flagellen) bevatten. Zij rusten tot de eigenlijke bevruchting in het najaar. Dan worden ze uit de gametofyt geperst en zwemmen zelfstandig opwaarts (zaad hangt dan naar beneden) naar de bevruchtingskamer. Een van de spermatozoïden zal de eicel bevruchten.


Klik hier voor een video, foto's, schema's van de zaadknopontwikkeling.


Kort na de bevruchting begint de ontwikkeling van het embryo, de zaadknoppen zwellen op tot pruimachtige zaden van ong. 2,5 cm. De eigenlijke bevruchting vindt plaats aan de boom kort voor de zaden op de grond vallen. Het embryo groeit in het voedselrijke weefsel van de vrouwelijke gametofyt.
Er zijn twee zaadlobben (cotylen).

Top
Ginkgo zadenklik op plaatje voor vergroting 
 

De zaden vallen van de boom enige weken nadat de bladeren zijn afgevallen.

Een gerijpt zaad bestaat uit een (of meer) embryo (endotesta), voedselrijk weefsel en de zaadhuid, die bestaat uit een harde binnenlaag (sklerotesta met 1 soms 3 delen) en een vleesachtig, geel tot oranje gekleurde buitenlaag (sarkotesta, 5-6 mm).
Op de grond gevallen verschrompelt deze buitenlaag en verspreidt tijdens het rottingsproces een geur als van ranzige boter.

zaailing 10 dagen oud

videos afspeellijst: zaden, pollen en zaailingen

De zaadhuid bevat butaanzuur en urushiol en dit kan bij daarvoor gevoelige mensen eczeem veroorzaken bij aanraking (gebruik plastic handschoenen uit voorzorg). Het zaad zelf is eetbaar (koken/grillen).
De zaden kunnen uit de zaadhuid worden gekneed in een emmer water, grondig gewassen en gedroogd. Ze zien er dan uit als een grote dichte pistachenoot.

zaailingen (foto: Cor Kwant)

De Ginkgo kan zich ook aseksueel vermeerderen (chi chi), lees hierover op mijn Boompagina.

Vermeerdering kan ook geschieden door stekken.
Neem een stek van ong. 15 cm van jong (of halfrijp) hout in mei-juli.
Plaats het in een frame of pot met een plastic zak erover als ‘kasje’. Gebruik grof zand of 1 deel zand/1 deel turfmolm. Plaats de stek voor een half of 1/3 deel hierin en houdt het vochtig door nevelen (geen zon).
Na worteling in een pot plaatsen of plantbed om uit te laten groeien voordat op de permanente plaats wordt geplant. Voorkom schade door dieren.
 

Meer informatie over stekken via de links op mijn Links-page.

Enten is ook mogelijk, veel Ginkgokwekers passen deze methode toe.
 
 
 

Top
Vaststellen geslacht
Of een Ginkgo vrouwelijk of manlijk is weten we pas als de boom voor het eerst bloeit na 20-35 jaar! 
Veel bomen in tuincentra en bij kwekers zijn manlijk (geënt) maar er zijn gelukkig ook vrouwelijke cultivars.

Mogelijk vallen de bladeren van de vrouwelijke boom 2-3 weken later van de boom. De oude Ginkgo in De Oude Hortus in Utrecht is manlijk maar de erop geënte vrouwelijke tak krijgt later gele bladeren dan de rest van de (manlijke) boom.HD-Video: zaden aan vrouwelijke boom
Top
Verspreiders  birds

De zaadhuid vertraagt de kieming en trekt dieren aan als de zaden op de grond zijn gevallen. Tijdens het spijsverteringsproces in het lichaam van het dier wordt de zaadhuid verwijderd en de zaden komen later elders terecht via de uitwerpselen en wellicht kunnen ze dan al (afhankelijk van de temperatuur) direct gaan ontkiemen.

Lang geleden waren verspreiders o.a. de dinosauriërs. Nu zijn dit eekhoorns, vogels, muizen etc.
 

zaad (foto Cor Kwant)

 
 
Top
Het kweken van een Ginkgo uit zaad

zaad op ware grootteJe kunt de zaden in het najaar (oktober/november) oprapen en goed schoonmaken (zie hierboven). Bewaar ze tot gebruik in een afgesloten plastic zak of bak in de groentenla van de koelkast of op een koele, droge, donkere plaats.
Zaden kunnen ook gekocht worden bij bepaalde zaadhandelaren, via internet, kwekerijen etc. Probeer altijd een goede kwaliteit zaad te kopen.

Stratificatie:
Koudestratificatie is niet noodzakelijk maar de kieming is beter als het zaad een koudeperiode doormaakt van 1-2 maanden.

Scarificatie:
Scarificatie kan je doen met bijv. een scherp mes of een vijl teneinde het zaad makkelijker vocht te laten opnemen. Laat de zaden dan ong. 24 uur weken. Zaden die blijven drijven kun je weggooien want die zullen niet kiemen. Om schimmelvorming te voorkomen kun je de overgebleven zaden in een 10% bleekwateroplossing (water/bleekwater 9:1) leggen gedurende ong. 10 minuten en ze daarna tweemaal goed spoelen. Droog kort tussen keukenpapier.

Zelf ben ik na wat geëxperimenteer uitgekomen bij de volgende stratificatiemethoden:
 

Doe 3-5 zaden in 3 maal zoveel vochtig steriel zand (1 deel water + 4 delen zand) of bevochtigd keukenpapier of licht bevochtigde vermiculite (of perliet) of turfmolm.
Vochtig betekent dat er geen druppels meer uitlopen als je erin knijpt (keukenpapier aan een punt vasthouden).
Doe dit in een afgesloten kleine bak of plastic zakje in de koelkast (+ 2-5oC). Bij keukenpapier de zaden tussen 2 lagen leggen en dit in passende plastic zak doen. Controleer minstens 2x per week op schimmelvorming en kieming. Kieming zal 30-60 dagen duren, dus begin de koudestratificatie ongeveer half februari.

VIDEO: ZAADKIEMING

Als u geen koudestratificatie wilt toepassen is de procedure hetzelfde, maar leg dan het bakje of zakje op een lichte plaats (geen zon) bij kamertemperatuur (21-24oC). Plaats in potten als een paar kiemblaadjes zijn te zien.
 

Mijn eigen ervaring tot nu toe is dat de zandmethode goede resultaten geeft. Goede kwaliteit zaden (en steriel werken) is echter de belangrijkste voorwaarde. 
Zonder koudestratificatie kiemt dan zeker 70% van de zaden na ong. 2 weken bij kamertemperatuur (wel een paar maanden in de koelkast bewaard tot gebruik en scarificatie zoals boven omschreven).
De zaden hoeven slechts met weinig zand te worden bedekt:
zandmethodekeukenpapiermethode

Kiem na 3 weken: links zandmethode/rechts keukenpapiermethode.

Foto's: Cor Kwant

Klik hier voor meer foto's van de zaadkieming.Doe na koudestratificatie 3-5 zaden in 10-15 cm potten. Deze dienen schoon te zijn met tenminste 1 afvoergaatje en zijsplitten. Gebruik verse natgemaakte zanderige potgrond (40% zand met wat grit oid), de grond moet goed doorlaatbaar zijn. Zaaidiepte 1,5 cm. Bedek licht met zand.
Zet de potten in een koud frame of binnen op een lichte plaats (geen zon). Besproei dagelijks, houdt de grond vochtig maar niet nat. Na kieming de wortels nooit laten uitdrogen maar ook niet in water laten staan. Zorg voor goede ventilatie. Als de zaailingen voldoende groot zijn kunnen ze naar buiten (in herfst in aparte potten zetten) op een plek in de schaduw en geef wat organische mest. Na 2 jaar kunnen ze op hun plaats van bestemming worden geplant.

U kunt de Ginkgo ook in een container laten en hem als een soort bonsai behandelen. Dan kan hij ook op het balkon staan!
 

zaden in juni (foto Cor Kwant)
Buiten zaaien: In de herfst liefst in een koud frame of onverwarmde kas. Zaai ongeveer 5-8 cm diep en bedek dit met 5 cm mulch of strooi (verwijderen in lente). Bedek dan de zaden licht met zand, mulch etc. De beste zaaitijd is maart-mei. Nevelen is beter dan water geven. Bescherm tegen muizen, konijnen etc. Niet in de hoogzomer zaaien.

Ginkgozaden kiemen onregelmatig. Voor regelmatiger kieming kreeg ik uit Japan de tip de zaden 30 cm diep te begraven in de herfst en ze in de lente weer op te graven en te zaaien.

Meer informatie over het planten van de boom op mijn Boompagina.

Heeft u tips voor het zaaien van de Ginkgo, 
stuur me dan een emailtje! Bedankt!

Meer informatie en foto's over de vermeerdering op mijn Engelstalige Propagation-page.


Als u al mijn Ginkgo videos wilt zien, 
bezoekt u dan mijn videokanaal op YouTube.
Gastenboek
follow me on Twitter
follow me on Twitter
Top

Home

©  Cor Kwant 
Copyright informatie

Samenvatting van The Ginkgo Pages (Engelse versie).