englishdeutschfrançaisespañolnederlands
Ginkgo biloba
COR's GINKGO PAGES
indexnaamgeschiedenisfossielenboomvermeerderinggebruikbonsaikunstwaarnieuws
linksliteratuurfoto'sfaqphoto specialawardszoeken-sitemapblog-forumtwitter
leaf

leafGebruik

De Ginkgoboom heeft een symbolische functie en wordt gebruikt als sierboom en voor het hout. De zaden en bladeren hebben ook een medicinale toepassing.
 
 

Symbolische functie

De Ginkgoboom is een fenomeen, een voorwerp van verering, een heilige boom van het Oosten, yin yangeen symbool van eenheid van tegenstellingen, door sommigen gezien als een symbool van onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. 

Kunstenaars zijn geïnspireerd door de esthetische charme van de Ginkgo en zijn bladeren, bijvoorbeeld Goethe, de Duitse filosoof en dichter, schreef er een gedicht over en tijdens de
 Art Nouveau (Jugendstil) periode
kreeg de Ginkgo hernieuwde belangstelling.

Honshu, Japan, 1000 jaar

De Ginkgo wordt van oudsher geplant in China en Japan in tempeltuinen, bij kastelen en heilige plaatsen, waarschijnlijk om o.a. zijn voedzame zaden, geneeskrachtige kwaliteiten, bescherming tegen vuur  en schoonheid.

Oude Ginkgobomen worden in Japan als een god vereerd. Daar bindt men een shimenawa (rijstkoord) om de enorme boomstam, waarmee men ook boze geesten denkt te weren.

 

 Noord Honshu (Japan), 1000 jaar oud
foto © Hiroshi Takahashi

De chi chi van oude bomen zijn voorwerp van verering, zij worden gezien als teken van vruchtbaarheid.
De Ginkgo’s schors schijnt een beschermende werking te bieden tegen vuur en daarom plant men hem ook bij tempels aan. Bij de grote brand in Tokio in 1923 overleefden veel Ginkgo’s terwijl andere bomen dood gingen.

In veel legenden in het Japans en Chinees komt de Ginkgo voor, in Japan ook in haikugedichten.
 

Osaka Universiteit logo
 

logo
Osaka Universiteit

familiewapen

familiewapen
familiewapen motieven

Familiewapens met een Ginkgoblad als motief bestaan in Japan al sinds de Middeleeuwen. Er zijn meer dan 100 motieven.

Steden, prefecturen, universiteiten en scholen hebben vaak een logo gebaseerd op het Ginkgoblad.

Meer informatie en foto's betreffende de Ginkgo en kunst: klik hier.

Top

 

Sierboom
 

Ginkgo in Amsterdam (foto Cor Kwant)
De meeste Ginkgobomen zijn toegepast als sierboom en zo komen ze over bijna de hele wereld voor.
Hij wordt toegepast als landschaps- en schaduwboom (oudere boom) en past ook goed in de tuin. Er zijn verschillende cultivars te koop, zodat er voor elke ruimte, plek en smaak wel een Ginkgo is te vinden (zie ook mijn Boompagina).

Door zijn natuurlijke weerstand tegen ziekten, insectplagen, luchtvervuiling, vuur en zelfs radioactieve straling wordt de Ginkgo toegepast als straatboom in stedelijke omgevingen. Hij staat ook in parken, langs boulevards etc. vanwege zijn unieke vorm en goudgele bladkleur in de herfst.

Veelal plant men de manlijke bomen in steden aan omdat de vrouwelijke boom zaden produceert die een sterke geur verspreiden (valt wel mee) als ze op de grond liggen en wegrotten, hoewel er gelukkig ook uitzonderingen zijn (zie mijn Where-page). Op geschikte plaatsen kunnen de vrouwelijke bomen echter heel goed worden geplant!


 
Top
Het hout
snijplanken van Ginkgo hout
Het lichtgekleurde hout van de Ginkgo heeft een geringe economische waarde, het is licht, glad, buigzaam en heeft een zijdeachtige glans. Reeds lang gebruikt men het o.a. voor sculpturen, theebladen en benodigdheden voor de Japanse theeceremonie, voor Buddhistische altaren, schaakborden etc.
Ook maakt men er insectwerende kastjes e.d. van en voorwerpen met lakwerk.
Lees meer over het hout op mijn Boom-pagina.

Klik op foto voor vergroting en meer foto's van het hout.

De zaden

In een gedicht uit de 11e eeuw schreef de Chinees Onhang Xiu dat “de noten worden beschouwd als parels die men geeft aan een dierbare gast”. De zaden geeft men nog steeds en worden geroosterd en gegeten bij huwelijken en andere feesten als delicatesse. Ze worden gebruikt als spijsverteringsbevorderend middel, om een kater te bestrijden en van ziekten te herstellen.
De zaden bevatten o.a. ginkgolic acids en ginnol zaadzaad(die bepaalde bacteriën en schimmelziekten bestrijden). Al duizenden jaren beschouwt men ze in de Chinese traditionele geneeskunst als middel voor het hart, de longen, astma, bronchitis, hoesten, blaas-en nierproblemen, spijsvertering, herstellend vermogen van gehoorverlies en andere kwalen.
De smaak is zoet, zoiets als tussen zoete kastanjes en aardappelen als ze gebakken zijn.
Verse zaden (ook ingeblikt) zijn te koop in Japan en China op markten (in Nederland/België in blik in Aziatische winkels e.d.) onder de naam Pa Kewo, Pakgor, ginnan, silver almonds, weisse Nusse of white nuts etc. en zijn eetbaar als ze zijn gebakken, gekookt of geroosterd. Ze bevatten heel weinig vet.zaad met zaadhuid

De buitenkant (zaadhuid) van de zaden bevat een olie en ook een kleine hoeveelheid urushiol die een contactallergie kan vooroorzaken bij daarvoor gevoelige mensen. Draag uit voorzorg latex handschoenen als je ze gaat oprapen. Ze kunnen gekraakt worden en als geroosterde borrelnootjes gegeten of verwerkt in pappen, soepen, groentegerechten, met rijst, tofu etc.
Het eetbare zaad (dus de kern) kan (vooral bij kinderen met vitamine B6-gebrek) als ze vaak worden gegeten of in grote hoeveelheden (meer dan 5 zaden/dag) voedselvergiftigingsverschijnselen geven door MPN  ( 4-methoxypyridoxine).
 
 

Top


De bladeren

De bladeren gebruiken de Chinezen en Japanners al sinds oudsher als kruidenmedicijn en worden nog steeds gebruikt in medicinale thee voor de bloedcirculatie en tegen bijv. astma, bronchitis, gehoorverlies, hoesten,  geheugenverlies, huidziekten, angst etc.

In de Westerse wereld werden de bladeren eind jaren 50 onderwerp van studie. De Duitse dr. Willmar Schwabe produceerde in 1965 uit de bestanddelen van de bladeren een extract onder de naam Tebonin. Later gingen ook andere bedrijven het extract ontwikkelen.
Er zijn inmiddels honderden wetenschappelijke studies en onderzoeken verricht naar de chemie, farmacologie en klinische toepassing van de bladeren, meestal door Europese onderzoekers, maar nu ook in de USA. Het wordt in een speciale vorm (ginkgolide B) toegepast bij bijvoorbeeld het voorkomen van afstoting van getransplanteerde organen, astma en toxische shock.

Top
Plantages
 

De grootste Ginkgo plantage (met een Duits/Franse eigenaar) bevindt zich in Sumter, Zuid Caroline (USA) waar miljoenen bomen ongeveer 1 meter uit elkaar geplant zijn. 
Ze worden op struikhoogte gehouden.

Het plukken van de bladeren begint half juli als ze nog groen zijn. 
Elke 5 jaar worden de bomen tot op de grond gesnoeid. 

Het oogsten geschiedt met speciale katoenplukmachines.

Ginkgo plantage Frankrijk

Een kleinere plantage bevindt zich bij Bordeaux in Frankrijk.

In China (in Jiangsu en Shandong) is deze ontwikkeling pas sinds 1990 op gang gekomen.

plantage in China (foto HeMeng)

 
 De Ginkgo wordt intensief gekweekt om te voldoen aan de toenemende vraag naar het bladextract. De bladeren oogst men in Zuid-Korea, Japan, Frankrijk en de USA, worden gedroogd, tot balen geperst en vervoerd naar fabrikanten in Europa voor de productie van het extract. 

Het wordt in Duitsland op recept voorgeschreven en vergoed door ziektekostenverzekeringen; ruim 5 miljoen recepten worden jaarlijks uitgeschreven. In Frankrijk wordt het ook voorgeschreven  en in Nederland is het op recept verkrijgbaar tegen vaatvernauwing bij zgn. ‘etalagebenen’ (claudicatio).
Het extract is ook vrij verkrijgbaar en kan als voedingssupplement gebruikt worden voor kwalen betreffende de hersens, benen, ogen, het hart en de oren.
Het is opgenomen (meestal in lage dosis) in veel voorkomende multivitaminen/mineralentabletten.

Ginkgo met regendruppels op het blad (foto Cor Kwant)

 Het extract bevat  flavonoïde glycosides, en terpenen die ginkgolides bevatten. Flavonoïden komen voor in groenten en fruit en fungeren als antioxidanten. De ginkgolides voorkomen o.a. klontering van het bloed.
Het standaard extract bevat 24% flavonoïden en 6% terpenen. 
Of de geclaimde voordelen ook verkregen worden bij andere samenstellingen is niet zeker; merken variëren nogal in samenstelling.

Uit onderzoek en de monografiën van de Duitse overheidscommissie E en de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO)  blijkt dat er drie belangrijke basiseffecten zijn van een goed extract op het menselijk lichaam: het verbetert de bloedcirculatie (ook in de kleinste bloedvaten) in de meeste weefsels en organen, het beschermt tegen schade door vrije radicalen -antioxidant- en voorkomt bloedklontering die oorzaak kunnen zijn van een aantal hart-en vaatziekten, ademhalingsproblemen en storingen verband houdend met het centraal zenuwstelsel (het heeft ook een neuroprotectieve werking). Hierdoor kan het ook helpen tegen geheugenverlies (vroeg stadium dementie/Alzheimer), concentratieproblemen, depressie, duizeligheid (vertigo), tinnitus (door vaatafwijking), hoofdpijn, etalagebenen (claudicatio), Raynaud's syndroom, ziekte van Crocq, post flebitis (aderontsteking), oogaandoeningen, hoogteziekte, erectiestoornis (door bepaalde anti-depressiva) etc.
Het is in het bijzonder geschikt voor mensen van middelbare leeftijd en ouder.
Om alle claims hier te bespreken is onmogelijk en ook niet mijn bedoeling en bovendien kan ik het effect van Ginkgo op ieder individu niet beoordelen. Voor details en mogelijke bijwerkingen verwijs ik naar mijn Links-pagina, het gebruik van zoekmachines etc.

Gedroogde bladeren kunnen gebruikt worden om thee van te maken of verpulverd om zelf capsules te vullen. Of deze samenstelling even effectief is als de geconcentreerde vorm is niet bekend.

Het Ginkgoblad past men ook toe als pleister, in de cosmetica (huid), voor shampoo etc. Tevens is het een insecticide en wordt gebruikt als mest.

De bladeren kunnen gedroogd worden om artistieke ontwerpen mee te maken.
Het is ook een ideale boekenlegger! In Japan gebruikt men ze reeds lang als boekenlegger om hun vorm en kleur en het vermogen zilvervisjes en boekenluisjes te weren door de insectwerende eigenschappen van het blad.

Meer informatie en foto's over het gebruik op mijn Engelstalige Usage-page.


...
Toddler with Ginkgo leaves (photo Cor Kwant)
Gastenboek
follow me on Twitter
follow me on Twitter
Top

Home

©  Cor Kwant 
Copyright informatie

Samenvatting van The Ginkgo Pages (Engelse versie).